2020 Ağustos Bandrol Verileri

Kitap üretiminde iyi bir başlangıç yaptığımız 2020 yılında, pandemi sebebiyle ikinci çeyrekte koşul ve şartlara bağlı olarak yavaşlama yaşadık. Ancak sektörümüz haziran ayı ile birlikte çok hızlı bir yükseliş dönemine girdi. Temmuz ayında ise kitap üretimi tarihimizde ilk kez altmış milyon bandını aşarak, tüm zamanların aylık bazda ki en yüksek kitap üretimini gerçekleştirdi. Temmuz ayına yönelik beklentilerimiz elbette çok olumlu idi. Ancak kitap üretiminin bu seviyeye çıkması, doğrusu bizim de beklentilerimizi aşması anlamına geliyordu. Sonuçları sektörümüzün bütün paydaşlarını gururlandırıp mutlu eden temmuz ayı performansından sonra, ağustos ayı için daha önceki tecrübelerimize dayanarak kısıtlı bir düşüş olmasını öngörüyorduk. Ağustos ayı bandrol verileri bu öngörümüzle uyumlu bir sonuç üretmiştir.

Federasyonumuzun verilerine göre 2020 yılı Ağustos ayında 43.947.287 adet kitap yayımlanmıştır. 2019 yılının aynı ayında yayımlanan kitap sayısı 47.759.041 adet olarak kayıtlara geçmişti. Söz konusu veriler kıyaslandığında, 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %8 oranında küçülme gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. Ağustos ayında yaşanan bu küçülmeyi sağlayan iki etkenin olduğunu düşünmekteyiz. Birinci etken, temmuz ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen kitap üretimidir. İkince etken ise salgına dayalı vakaların ülkemizde tekrar yükselişe geçmesi ile ortaya çıkan belirsizliklerdir. Ancak her türlü şartlara rağmen sektörümüzün pozitif ivmesini sürdüreceğine ilişkin güvenimiz devam etmektedir.

2020 Ağustos Bandrol Verileri

Ağustos ayı ile birlikte yılın ilk sekiz ayını tamamlamış olduk. Yılın ilk sekiz ayında yayımlanan kitap sayısı 299.502.278 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen adet 262.391.074 olarak kayıtlara geçmişti. Bu rakamlar doğrultusunda 2020 yılının ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre %14 oranının üzerinde  bir büyümenin gerçekleştiğini görmekteyiz. Ulaşılan bu rakamlar yaşadığımız bu olumsuz süreçlere rağmen 2020 yılının da bir büyüme yılı olarak sonuçlanacağına dair ümidimizi pekiştirmektedir.

2020 Ağustos Ayı Kategori Dağılımı

2020 yılı Ağustos ayında alınan bandrollerin kategori dağılımına göre yayımlanan kitapların %13,7’sini yetişkin inceleme araştırma kitapları, %4,2’sini yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık %6,9’unu çocuk ve gençlik kitapları, %3,8’ini inanç kitapları, %0,9’unu akademik yayınlar, yaklaşık %67,7’sini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık %2,9’unu ithal kitaplar oluşturdu.