2020 Eylül Bandrol Verileri

Kitap üretiminde iyi bir başlangıç yaptığımız 2020 yılında, pandemi sebebiyle ikinci çeyrekte koşul ve şartlara bağlı olarak yavaşlama yaşadık. Ancak sektörümüz haziran ayı ile birlikte çok hızlı bir yükseliş dönemine girdi. Temmuz ayında ise kitap üretimi tarihimizde ilk kez altmış milyon bandını aşarak, tüm zamanların aylık bazda ki en yüksek kitap üretimini gerçekleştirdi. Ağustos ayı sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başlatılması planlanmıştı, ancak devam eden salgın süreci faaliyetlerin başlangıç tarihinin eylül ayına ertelemesine neden oldu. Eylül ayında da okullarda ancak kısmi olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlanılabildi. Bu koşullar sektörümüzü doğal olarak negatif etkilemiştir. Ancak yılın ilk sekiz ayında pandemiye rağmen sektörümüzün gösterdiği muhteşem performans, yıl sonunda ki yeni bir zirve noktasına ulaşma noktasındaki öngörümüzü destekler niteliktedir.

Federasyonumuzun verilerine göre 2020 yılı Eylül ayında 48.516.027 adet kitap yayımlanmıştır. 2019 yılının aynı ayında yayımlanan kitap sayısı 56.458.626 adet olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın eylül ayında gerçekleşen bu adet, 2020 yılının Temmuz ayına kadar aylık bazda ulaşılmış en yüksek rakamdı. Söz konusu veriler kıyaslandığında, 2020 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %14 oranında küçülme gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. Eylül ayında yaşanan bu küçülmeyi sağlayan etkenin, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin başlaması ile ilgili belirsizlik olduğunu düşünmekteyiz.

Eylül ayı ile birlikte yılın üçüncü çeyreğini tamamlamış olduk. Yılın ilk dokuz ayında yayımlanan kitap sayısı 348.018.305 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen adet 318.849.700 olarak kayıtlara geçmişti. Bu rakamlar doğrultusunda 2020 yılının ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre %9 oranının üzerinde büyümenin gerçekleştiğini görmekteyiz.

2020 Eylül Ayı Kategori Dağılımı

2020 yılı Eylül ayında alınan bandrollerin kategori dağılımına göre yayımlanan kitapların %16,3’ünü yetişkin inceleme araştırma kitapları, yaklaşık %6,5’ini yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık %7,4’ünü çocuk ve gençlik kitapları, %4,4’ünü inanç kitapları, %1,4’ünü akademik yayınlar, yaklaşık %62,7’sini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık %1,3’ünü ithal kitaplar oluşturdu.